Zo kun je het beste een Bitcoin wallet aanmaken (Gids) (2024)

  • Zo kun je het beste een Bitcoin wallet aanmaken (Gids) (1)doorRené Today
  • Update: 18 mei 2024

Hier lees je hoe je het beste een Bitcoin wallet kunt aanmaken zodat je Bitcoins op je eigen Bitcoinadres kunt ontvangen. Vervolgens leg ik uit met welke portemonnee je BTC veilig en helemaal zelf kunt beheren.

Zo kun je het beste een Bitcoin wallet aanmaken (Gids) (2)

Inhoud

  • Wat is een Bitcoin wallet?
  • Online wallet aanmaken
  • Bitcoin wallet zelf beheren
  • Software wallet
  • Hardware wallet

ALLES LEZEN

hieronder op deze pagina

NU AANMAKEN

op de Bitvavo website

Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet is een online portemonnee met een eigen uniek Bitcoinadres. Hier kun je Bitcoins op ontvangen en ze te versturen naar andere wallets. Je kunt het zien als een bankrekening voor BTC.

Online wallet

Om überhaupt aan Bitcoin te komen moet je eerst een online wallet aanmaken bij een handelsplatform. Je koopt ze daar met iDeal, waarna het platform ze voor jouw bewaart.

Het voordeel is dat je slechts één wachtwoord hoeft te onthouden bij het handelsplatform. Zij beheren jouw private keys (bewijs van eigendom).

Bitvavo is zo’n platform met goede reputatie dat een beheerde online wallet aanbiedt. Door jezelf te registreren maak je automatisch een Bitcoinadres aan. Ze slaan jouw private keys op in offline storage waardoor hackers er niet bij kunnen. Meer over de beveiliging lees je hier.

Heb je vertrouwen in het platform waar jouw Bitcoins staan en wil je verder geen moeite doen, dan hoef je verder niets te doen. Alle BTC die je bezit, is te allen tijde zichtbaar in je online wallet daar.

Aanmaken online wallet

Voor het maken van je BTC portemonnee gaan we verder met de meest gekozen wallet van Bitvavo die geschikt is voor beginners.

Maak hiervoor eerst op deze pagina een Bitcoin account aan, bevestig je e-mailadres en doorloop het verplichte identificatieproces.

Zo kun je het beste een Bitcoin wallet aanmaken (Gids) (4)

Zo kun je het beste een Bitcoin wallet aanmaken (Gids) (5)

Account beveiligen

Om kwaadwillenden te weren is het beveiligen van je Bitcoin wallet heel belangrijk. Ga hiervoor ná het inloggen in het menu naar ‘Veiligheid‘ en schakel 2FA (Twee Factor Authenticatie) in.

Zo kun je het beste een Bitcoin wallet aanmaken (Gids) (6)

Bitcoin wallet zelf beheren

Wil je je Bitcoin zelf beheren zónder tussenpartij en 100% verantwoordelijk zijn? Kies dan voor een zogenaamde ‘non-custodial’ wallet. Je hebt dan volledig de controle en gaat echt ‘voor bank spelen’.

Kies voor een van deze twee opties:

  1. Software wallet
  2. Hardware wallet

Software wallet

Voor een zelf beheerde online wallet download je eerst software op je computer of mobiel (app) en maak je een 12-24 woorden seed phrase aan. Dit kun je zien als een heel lang wachtwoord.

In de software krijg je automatisch een Bitcoinadres waarmee je Bitcoin kunt versturen en ontvangen.

Exodus is een vaak gekozen software wallet waarmee je naast Bitcoin ook ruim 285 andere coins op 16 verschillende blockchains zelf kunt beheren. Je betaalt bij Exodus alleen netwerkkosten. 2FA ontbreekt bij software wallets waardoor phishing reëler is. Houdt hier rekening mee.

Wil je alléén Bitcoin aanhouden en verder geen enkele andere cryptomunt? Dan kun je ook eens kijken naar de self-custodial wallet van Muun (app). Deze is snel, simpel en verbonden met Bitcoin’s Lightning Netwerk.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje waar je je private keys op zet. Je kunt hem daarna loskoppelen (offline maken) en bewaren op een veilige plek.

Dit wordt gezien als de veiligste manier om Bitcoin op te slaan, maar let op. Raak je de wallet én seed phrase kwijt, dan kun je fluiten naar je Bitcoins.

Dit kun je oplossen door het apparaat en/of seed phrase in een échte kluis te bewaren (bv. thuis of bij het bedrijf De Nederlandse Kluis), en een back-up te maken van je seed phrase door deze te graveren in staal.

De Ledger Nano X vind ik een goede hardware wallet die naast Bitcoin nog eens 1000 andere coins ondersteunt. Hij is redelijk stevig en kan met Bluetooth verbinden.

Ledger heeft een deal met Coinify zodat je in je wallet Bitcoin kunt kopen. De kosten (1%) zijn hoger en het installeren is gecompliceerder, maar komt met instructievideo’s.

Samenvatting

Het aanmaken van een Bitcoin wallet kun je vergelijken met het openen van een bankrekening. Er zijn 3 soorten wallets: online, software en hardware wallets.

Online wallets (custodial) zijn sneller benaderbaar, goedkoper en je hoeft maar één wachtwoord te onthouden. Je moet wel 2FA instellen, anders is de kans op phishing groter.

Software en hardware wallets (non-custodial) zijn veiliger, maar wel afhankelijk van de mate van jouw zorgvuldigheid. Ze zijn iets ingewikkelder in gebruik en het kopen van Bitcoin in de wallet zelf is duurder.

De Bitcoin wallet binnen Bitvavo vind ik een prima optie om aan je initiële Bitcoin te komen. De software wallet van Exodus en hardware wallets van Ledger zijn geschikt voor lange termijn investeerders (HODLERS) die de volledige verantwoordelijkheid aandurven.

NU AANMAKEN

op Bitvavo’s officiële website

René Today

René is een onderzoeker, auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van cryptovaluta en andere beleggingen. Zijn expertise is gebaseerd op 18 jaar (sinds 2004) praktische ervaring met beleggen welke hij deelt deze op zijn website Renetoday.nl.

Ter wille van transparantieIk ben aangesloten bij het officiële partnerprogramma's van Bitvavo. Mocht je via de links op deze pagina een account aanmaken en cryptomunten verhandelen, dan ontvang ik een vergoeding. Hiermee steun je indirect mijn werkzaamheden om deze website draaiende te houden.

INHOUD

Zo kun je het beste een Bitcoin wallet aanmaken (Gids) (2024)

FAQs

Hoe een Bitcoin wallet aanmaken? ›

Er zijn vijf stappen die je moet doorlopen als je voor het eerst een wallet gebruikt voor je Bitcoin of andere crypto:
  1. Kiezen wat voor wallet je wilt gebruiken (hardware, desktop of mobiel)
  2. Je wallet kopen of downloaden.
  3. De software installeren.
  4. Een account aanmaken en beveiligingsfuncties instellen.
  5. Je cryptogeld storten.

Wat is de beste wallet voor crypto? ›

Best Wallet – De beste wallet voor crypto met eigen exchange: Best DEX en eigen coin: BEST token. OKX Wallet – Uitstekende crypto wallet en jouw toegang tot Web3 en crypto via het OKX platform. Coinbase – Grote crypto exchange met een van de beste online crypto wallets dat goed beveiligd is.

Heb je een wallet nodig voor bitcoins? ›

Voordat je bitcoins kunt ontvangen of versturen heb je een wallet nodig vanuit waar je je bitcoinadressen beheert.

Hoe lang duurt het voordat bitcoins in wallet staan? ›

Over het algemeen kun je verwachten dat je cryptocurrency binnen enkele minuten tot uren na verzending aankomt. Echter, in sommige situaties kan het langer duren vanwege ons strikte beleid van 'cold storage'. In uitzonderlijke gevallen kan het tot 72 uur duren voordat je cryptocurrency arriveert.

Hoe zet ik geld op mijn Bitcoin wallet? ›

Om crypto-activa in uw portemonnee te storten, moet u een account hebben bij een cryptocurrency-exchange of -broker. Bij de meeste beurzen en makelaars kunt u geld storten met een creditcard of bankoverschrijving, en bij sommige kunt u ook storten met andere methoden, zoals iDEAL of een bankoverschrijving.

Hoe werkt een eigen wallet? ›

Wat is een digitale wallet? Met een e-wallet kan je online en in person betalen, daarnaast slaat de wallet je betalingsgegevens op. Meestal is het een mobiele app, maar een digitale portemonnee kan ook een softwareprogramma zijn op je desktop of een programma dat is ingebouwd in je browser.

Wat is de veiligste wallet om crypto op te slaan? ›

De veiligste manier om jouw cryptocurrencies op te slaan is met een Hardware Wallet. Dit is een handig usb-apparaat waarop je jouw crypto private keys veilig kunt opslaan. Een soort apart kastje speciaal ontwikkeld om coins veilig te houden.

Is Bitvavo ook een wallet? ›

Bitvavo biedt hosted wallets aan al haar gebruikers. Een hosted wallet is een portemonnee waarin je je digitale valuta eenvoudig en veilig kunt bewaren. Voor bijna elke digitale valuta is er een andere wallet nodig.

Hoe betrouwbaar is Bitvavo? ›

Op het bekende review-platform Trustpilot scoort Bitvavo een 4,2 met meer dan 15.000 reviews. Dat is een uitzonderlijk hoge score voor een exchange, wat getuigt van de tevredenheid van klanten bij de exchange.

Hoeveel bitcoins mag je hebben? ›

De Belastingdienst ziet bitcoins, cryptovaluta, ethers en andere digitale geldmiddelen als "overige bezittingen in box 3". Als dit vermogen meer is dan € 30.000, dan moet u hierover vermogensbelasting / box 3 belastingen betalen.

Kan je bitcoins opslaan op een USB-stick? ›

Een hardware wallet, ook wel crypto wallet of bitcoin wallet genoemd, is een soort usb stick voor je cryptomunten. Doordat je de bitcoins en andere cryptocurrencies niet online of op je computer opslaat, heb je veel minder kans om gehackt te worden.

Heeft BTC Direct een wallet? ›

Met een bitcoin wallet bewaar en beheer je jouw bitcoins. Dat kan bijvoorbeeld via je mobiel, je computer of met behulp van een los apparaat (een hardware wallet). Op deze pagina leggen we alles uit wat je moet weten over portemonnees. Het eerste wat je nodig hebt om bitcoin te kopen is een account bij BTC Direct.

Hoe weet ik of ik ooit Bitcoin heb gekocht? ›

Uw transactiepagina vindt u bij uw transacties als u inlogt op uw accountpagina. Normaal gesproken ontvangt u de bitcoins vrijwel direct. Wanneer het druk is groeperen wij transacties, het kan dan een paar minuten duren voor de bitcoins worden verstuurd.

Hoeveel kost het om Bitcoin te versturen? ›

Bitcoin is een decentraal netwerk en kent daarom in principe geen transactiekosten, bitcointransacties zijn vrijwel real-time.

Waarom daalt Bitcoin zo snel? ›

De prijzen van cryptocurrency's worden sterk beïnvloed door een aantal factoren: vraag en aanbod, de sterkte van de economie, regulering van overheden, beroemdheden, het nieuws en het algemene sentiment op de markt. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat crypto koersen stijgen of dalen.

Hoe kom ik aan een wallet address? ›

Een ontvangstadres vind je in de wallet die je voor elke cryptocurrency nodig hebt. Je kunt dit adres dan vinden onder de tab: 'ontvangen' of 'receive'. Elke wallet heeft een eigen adres. Daarnaast verschilt het adres ook per coin.

Hoe zet je Bitcoin op een hardware wallet? ›

Hoe zet ik mijn cryptomunten op mijn Ledger Nano S of X
  1. Download Ledger Live.
  2. Open de Manager in Ledger Live.
  3. Maak verbinding met je hardware wallet.
  4. Vind de cryptomunt die je wilt overboeken in de "App Catalog"
  5. Installeer de app van deze cryptomunt op je apparaat.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5645

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.